Я - класний керівник

вторник, 1 ноября 2016 г.

Хімічний диктант «Амінокислоти. Білки.»                                (11 клас)                                                                   

1). Які функціональні групи містять молекули амінокислот: а) альдегідну і карбоксильну групи; б) нітрогрупу і карбоксильну групу;в) аміногрупу і карбоксильну групу;   г) карбоксильну і гідроксильну групи.                                                                             (0,5б)                                           

2). Денатурація – це: а) оборотний процес зсідання білка; б) втрата природних якостей білка при його розчиненні у воді; в) розщеплення полімерної білкової молекули на амінокислоти; г) руйнування складної структури білка, що приводить до втрати ним біологічної активності.                                                                         (0,5б)                                                                                     

3). Під дією мікроорганізмів білки розкладаються з виділенням: а) амінокислот і амоніаку; б) амоніаку, сірководню та фенолу; в) гліцину та сірководню; г) фенолу та амінокислот.                     (0,5б)                                    

4). При утворенні дипептиду залишки амінокислот сполучаються між собою:а) одним пептидним зв’язком; б) двома амідними зв’язками; в) водневим зв’язком; г) трьома пептидними зв’язками.  

                                                                                                                  (0,5б)                      

 5). Зв’язок між залишками амінокислот у молекулі білка називається: а) водневим; б) пептидним; в) полярним ковалентним; г) йонним.                                                                                           (0,5б)                                                                                                     

6). Кольорова реакція білка з концентрованою нітратною кислотою доводить, що:

а) у структурі білка є бензольні кільця; б) білок – поліпептид; в) у структурі білка є водневі зв’язки; г) білок містить залишки амінокислот.                                                                                      (0,5б)    



                                                                                           

7). Наявність яких функціональних груп обумовлює амфотерні властив ості амінокислот: а) –NH2, -OH;  б) -COOH, -SH;  в) -COOH, -NH2; г)-OH, -COOH                                                                                  (0,5б)                                                         

8). Первинна структура білка – це: а) просторова конфігурація, якої набуває поліпептидний ланцюг; б) послідовність чергування карбоксильних груп; в) послідовність чергування аміногруп;г) послідовність, у якій залишки   –амінокислот сполучені у молекулі білків.                                                                                                       (0,5б)                                                                                                             

9). Вкажіть речовину, яка належить до біополімерів: а) клітковина; б) фруктоза; в) крохмаль;  г) білок курячого яйця.                        (0,5б)                                                                                                                                                                                                              

10). Гліцин – це: а) дипептид аміноетанової кислоти; б) амінооцтова кислота; в)дипептид    -аланіну; г) трипептид амінооцтової кислоти.     

                                                                                                                     (0,5б)                                                                                                                                                                                                            

11). Денатурація білка може відбуватися при: а) дії на білки сульфатною кислотою; б) розчиненні білків у воді; в) дії на білки воднем; г) дії на білки вуглекислим газом.                                      (0,5б)

12). Скільки амінокислот може брати участь в побудові білкових макромолекул:а)2;б)близько 20;в)3;г)4                                             (0,5б)      

13). Яку реакцію матиме розчин амінокислоти такої будови:

Н3  С – СН – СН – СН2 – СН2 – СООН                                                         (2б)

             NH2   NH2                                                                                                                                                                                                                            

14). Яка кількість пептидних зв’язків є в молекулі три пептиду, утвореного амінооцтовою кислотою?                                                   (2б)

15). Складіть формулу етилового естеру   -амінопропіонової кислоти.                                                                                                         (2б)                                                                                                    




Комментариев нет:

Отправить комментарий