Хімічний диктант з теми «Жири». (9клас)
1). Продуктами гідролізу тристеарину є: а) стеаринова кислота і пропанол; б) етанол і стеаринова кислота; в) гліцерин і масляна кислота; г) гліцерин і стеаринова кислота. (0,5б)
2). Жир – це: а) естер, утворений етанолом і мурашиною кислотою; б) естер, утворений вищими карбоновими кислотами і гліцерином; в) естер двохатомного спирту і карбонової кислоти; г) естер, естер, утворений гліцерином і етановою кислотою. (0,5б)
3). Продуктами гідролізу естерів є: а) альдегід і карбонова кислота; б) спирт і карбонова кислота; в) карбонова кислота й алкан; г) спирт і фенол. (0,5б)
4). Вкажіть продукт гідрування триолеїну: а) трипальмітат; б) гліцерин; в) тристеарат; г) лінолева кислота. (0,5б)
5). Жири розчиняються у : а) воді; б) кислотах; в) лугах; г) бензині. (0,5б)
6). Рідкі жири, на відміну від твердих: а) взаємодіють із гліцерином; б) піддаються реакції дегідрування; в) піддаються реакції дегідратації; г) піддаються гідруванню. (0,5б)
7). Омилення жиру – це реакція: а) гідрування; б) дегідрування; в) кислотного гідролізу; г) лужного гідролізу. (0,5б)
8). При проведенні реакції етерифікації як каталізатор використовують: а) хлоридну кислоту; б) Натрій гідроксид; в) калій оксид; г) сульфатну кислоту. (0,5б)
9). Вкажіть основну складову частину твердого мила: а) С17Н35СООNa; б) C17H33COOK;
в) C17H35COOK; г) (C17H35COO)2 Mg. (0,5б)
10). Вкажіть формулу основної складової частини рідкого мила: а) С17 Н33СООК; б)С 17Н35СООК; в) С17Н 35СООNa; г) (C17H35COO)2 Ca. (0,5б)
11). До складу рідких жирів входять залишки: а) насичених карбонових кислот; б) ненасичених карбонових кислот; в) альдегідів; г) спиртів. (0,5б)
12). Прогіркле масло має неприємний запах, бо при його зберіганні утворилася: а) масляна кислота; б) олеїнова кислота; в) оцтова кислота; г) мурашина кислота. (0,5б)
13). Написати реакцію триолеїну з воднем. (2б)
14). Скласти рівняння реакцій, за допомогою яких можна здійснити такі перетворення:
триолеат →олеїнова кислота → стеаринова кислота →Калій стеарат Магній стеарат (3б)
Комментариев нет:
Отправить комментарий