Я - класний керівник

вторник, 1 ноября 2016 г.

Хімічний диктант з теми «Жири».                                                                                                        (9клас)

1). Продуктами гідролізу тристеарину є: а) стеаринова кислота і пропанол; б) етанол і стеаринова кислота; в) гліцерин і масляна кислота; г) гліцерин і стеаринова кислота.                                  (0,5б)                                                                                                                                                                   

2). Жир – це: а) естер, утворений етанолом і мурашиною кислотою; б) естер, утворений вищими карбоновими кислотами і гліцерином; в) естер двохатомного спирту і карбонової кислоти; г) естер, естер, утворений гліцерином і етановою кислотою.                                                                         (0,5б)                                         

3). Продуктами гідролізу естерів є: а) альдегід і карбонова кислота; б) спирт і карбонова кислота;   в) карбонова кислота й алкан; г) спирт і фенол.                                                                                 (0,5б)                                                                               

4). Вкажіть продукт гідрування триолеїну: а) трипальмітат; б) гліцерин; в) тристеарат;  г) лінолева кислота.                                                                                                                                                          (0,5б)                                                                                                              

5). Жири розчиняються у : а) воді; б) кислотах; в) лугах; г) бензині.                                              (0,5б)                                         

6). Рідкі жири, на відміну від твердих: а) взаємодіють із гліцерином; б) піддаються реакції дегідрування; в) піддаються реакції дегідратації; г) піддаються гідруванню.                             (0,5б)                                                                  

7). Омилення жиру – це реакція: а) гідрування; б) дегідрування; в) кислотного гідролізу;                         г) лужного гідролізу.                                                                                                                                    (0,5б)                                                                                                                 

8). При проведенні реакції етерифікації як каталізатор використовують: а) хлоридну кислоту;            б) Натрій гідроксид; в) калій оксид; г) сульфатну кислоту.                                                                 (0,5б)                                                                                                         

9). Вкажіть основну складову частину твердого мила: а) С17Н35СООNa; б) C17H33COOK;

в) C17H35COOK; г) (C17H35COO)2  Mg.                                                                                                            (0,5б)                                                                                                                     

10). Вкажіть формулу основної складової частини рідкого мила: а)  С17 Н33СООК; б)С 17Н35СООК;         в) С17Н 35СООNa; г) (C17H35COO)2  Ca.                                                                                                         (0,5б)                                                                                                                                                                           

11). До складу рідких жирів входять залишки: а) насичених карбонових кислот;                                          б) ненасичених карбонових кислот; в) альдегідів; г) спиртів.                                                                (0,5б)

12). Прогіркле масло має неприємний запах, бо при його зберіганні утворилася:                                        а) масляна кислота; б) олеїнова кислота; в) оцтова кислота; г) мурашина кислота.                        (0,5б)

13). Написати реакцію триолеїну з воднем.                                                                                                  (2б)

14). Скласти рівняння реакцій, за допомогою яких можна здійснити такі перетворення:

  триолеат олеїнова кислота стеаринова кислота Калій стеарат   Магній стеарат                     (3б)












Комментариев нет:

Отправить комментарий